AKTUELNO

Predsednik skupštinskog odbora za KIM Milovan Drecun, rekao je za Pink da je uticaj Turske na ovim prostorima evidentan i da je za Srbiju od životne važnosti da njeno prisustvo okrene u svom smeru.

- Posetu Turskoj predsednika Srbije Aleksandra Vučića ocenjujem kao nastavak jednog dobrog biletaralnog partnerstva i saradnje, zahvaljujući inicijativama oba predsednika. Turska je evidentno regionalna sila, ona ima narastajuću ekonomiju, vojnu silu i žele da se pitaju o mnogo čemu – rekao je Milovan Drecun predsednik skupštinskog odbora za KIM.

Prema njegovim rečima, Turska želi da gradi sopstveni politički identitet na međunarodnom planu.

- Uticaj Turske na ovim prostorima je evidentan. Za Srbiju je evidentno najznačajniji interes i prisustvo Turske na Balkanu i na području koje je nama od životne važnosti okrenemo u svom smeru, i da je činjenica da se neke stvari okreću u pozitivnom pravcu – rekao je Drecun.

Kako kaže, veoma je važno pored političke saradnje stvoriti ambijent za dalju ekonomsku saradnju.

- Mnogo Turskih kompanija je već investiralo u Srbiju,a očekuje se još – rekao je Drecun.

- Svaka situacija gde razgovaraju dvojica predsednika je dobra, a ova je izuzetno dobra. Turska politika prema svetu je napravila veliki iskorak od kada je Erdogan počeo da se bavi položajem Turske u međunarodnoj zajednici. Bilateralni kontakti Beograda i Ankare su na odličnom nivou rekao je glavni i odgovorni urednik lista „Politika“, Žarko Rakić.

Foto: Printscreen

Kako kaže, vojna i ekonomska saradnja sa Rusijom je trn u oku njenim zapadnim saveznicima, i tom prostoru Srbija ima jako lepo mesto da svoje istorijske veze pretoči u dobre političke i pre svega dobre ekonomske odnose.

- Na ovim prostorima mnoge velike sile, regionalne sile pa i susedne zemlje imaju svoje interese. Neke žele da vide jaku Srbiju, stabilnu, da se razvija, dok neke žele da je teritorijalno rastroje, da uruše stabilnost, i tu su sukobljeni interesi. Naravno da je bitan stav najuticajnijih zemalja na zapadu – rekao je Drecun.

Kako kaže, u Evropskoj uniji najvažniji je stav Nemačke i dobro je da izgrađujemo veoma snažne odnose sa Nemačkom.

Foto: Printscreen

Prema Rakićevim rečima, spisak adresa gde se može razgovarati o Srbiji je veoma dug.

- Postoje druge zemlje, na primer Španija koja se protivi priznanju Kosova, jer je podudarnost interesa najbitnija. Tu je savezništvo najjače, kada se interesi poklapaju. A imamo i SAD koje iako nisu u EU imaju presudan uticaj na ponašanje članica EU – rekao je Drecun.

- Osim poznatih postoje verovatno i tajne adrese koje se veoma pitaju i kreiraju svetsku politiku. Sudbina se odlučuje po drugim gradovima po svetu, ali ne treba isključiti ni ulogu Beograda – rekao je on.

#Milovan Drecun

#Nacionalni dnevnik

#Žarko rakić

'